fbpx
Plesni Team building

Zakaj bi morala podjetja v svoj delovnik vključiti vsaj 15 minut plesne vadbe?

Večini podjetij je zelo znana promocija zdravja na delovnem mestu. Delodajalec na osnovi zakona izvaja promocijo zdravja na delovnem mestu z namenom ohranjanja in krepitve telesnega in duševnega zdravja delavcev. Gre za skupna prizadevanja delodajalcev, delavcev in družbe za izboljšanje zdravja in dobrega počutja ljudi pri njihovem delu. To dosežemo z načinom:

  • izboljšanja organizacije dela in delovnega okolja,
  • spodbujanja zaposlenih, da se aktivno udeležujejo aktivnosti za varovanje in krepitev zdravja,
  • omogočanja izbire zdravega načina življenja in
  • spodbujanja osebnostnega razvoja

Večina športnih in kognitivnih aktivnosti, ki promovirajo zdravo življenje, vsebuje le del celostne promocije zdravja na delovnem mestu. Torej v primeru, da v podjetju organizirate športno aktivnost, kot je naprimer odbojka, izboljšujete fizično počutje in delovno okolje vaših zaposlenih. Ostalih delov zdravega življenja pa le z fizično aktivnostjo vaši zaposleni ne izboljšujejo.

Prav to me je pripeljalo, do tega, da sem se odločil spodbujati uporabo plesa, kot promocijo zdravja na delovnem mestu.

Ples je edina športna aktivnost, ki zajema celostni pristop k promociji zdravja na delovnem mestu. Naj razložim…

Do tega trenutka je bilo o plesu opravljenih že veliko raziskav. Ples ni le dvoranski šport. Je tudi zdravstvena terapija, ki jo že nekaj časa prakticirajo v drugih evropskih državah. Ples dokazano izboljšuje fizične, kognitivne in socialne sposobnosti človeka. Raziskave so pokazale, da ples zaradi kombinacije fizične in miselne aktivnosti zmanjšuje možnost za nastanek demence in pozitivno vpliva na razvoj miselnih sposobnosti. Ples izboljšuje prostorsko predstavljivost in koordinacijo giba z glasbo. Ker pa se ples izvaja v skupini ali parih je odličen način za povezovanje, sodelovanje in umeščanje posameznika v skupnost. Ples spodbuja spoznavanje samega sebe in omogoča osebnostno rast skozi proces izražanja giba po glasbi.

Če imate podjetje in menite, da bi lahko ples preizkusili v vašem kolektivu vas vabim, da nas kontaktirate in Brezplačno preizkusite plesno vadbo na delovnem mestu.

Jure Bergant, jure@experience-dance.si

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top